top of page

Capítol 1- Les mentides del regidor Javier Mallo sobre el Parc de Dinosaures Jurapark

Aquest és l'escrit que amb data d'avui 10 març 2017, hem presentat en forma d'instància a l'Ajuntament de Sant Cebrià de Vallalta i dirigida a l'alcaldessa Sra. Sonia Scafa Álvarez, perquè doni resposta a les qüestions que plantegem.

Ens hem quedat molt sorpresos en escoltar les declaracions que el Sr. Javier Mallo Martínez regidor de Medi Ambient, Noves tecnologies, Urbanisme i obres públiques, ha realitzat en ràdio Sant Cebrià sobre el "projecte" Jurapark.


Sincerament crèiem que després de la carta que l'Institut Català de Paleontologia va enviar a la Sra. Alcaldessa on desmentia qualsevol acord amb l'empresa Jurapark i advertia a la companyia que no descartava emprendre accions legals si detectaven que s'ha utilitzat el seu nom sense autorització , crèiem que el govern de l'ajuntament desestimaria definitivament la idea.

Però, oh sorpresa! El Sr. Mallo que recordem no és el responsable ni de turisme, ni de Promoció econòmica, insisteix en la defensa del projecte com si d'un comercial de la mateixa es tractés, i per a això utilitza qualsevol tipus d'argument sigui cert o no.

Com diria el mateix Sr. Mallo "a ver si nos enteramos de que va la cosa" per nosaltres l'escenari és: un servidor públic, des d'una ràdio pública menteix descaradament per afavorir a una empresa privada, i li demostrarem Sra. Alcaldessa.

Després d'investigar algunes de les seves declaracions, volem informar dels resultats, detallant el minut de l'àudio de l'entrevista que transcrivim literalment.


1.- Minut 27:23 “no es un parque Jurásico como en las películas, por que ha venido gente diciendo, yo no quiero dinosaurios corriendo por el Valle”

  • Segur que al Sr. Mallo algú li ha fet aqueste pregunta? Quants han estat ? Ens sembla la manera més nècia d'obrir la porta per explicar amb tot luxe de detalls les bondats del parc temàtic com si d'un comercial de la companyia es tractés. Si us plau Sra. Alcaldessa, el Sr. Mallo ens tracta de tontos al ridiculitzar preguntes dels ciutadans. Vostè sap per què ho fa?


2.- Minut 27:29 El Sr Mallo diu: “Estamos hablando de un proyecto que básicamente es educativo” “está desarrollado en toda Europa” “parece ser que antes de fin de año se abrirá uno en Tenerife”

  • Sobre si és bàsicament educatiu, més endavant quan el Sr. Mallo parla de xifres, veurem clarament que això no és així.

  • Sobre que és un projecte desenvolupat a tot Europa. Hem de dir que no és cert, el Sr. Mallo menteix sabent-ho, ja que sap perfectament que només hi ha tres parcs d'aquesta empresa a Europa i els tres estan a Polònia. És fàcil contrastar-ho, només cal entrar al web de Jurapark per veure-ho. Perquè ens vol enganyar el Sr. Mallo, Sra. Aldessa?

  • Sobre el parc que s’ha d’obrir a Tenerife a finals del 2017. Hem trucat a Turismo de Tenerife i no saben res del projecte Telf. ​​922237870, també hem trucat a la Oficina de Informació Turística del Ayuntamiento de Adeje per que hem trobat alguna referència antiga a internet tel. 922716539 i tampoc saben res, però ens han dit que potser és a Gran Canària. Com el propi Sr Mallo parla més davant d'una altra illa que és Gran Canària, hem trucat al Patronato de Turismo de Gran Canaria i hem parlat amb el portaveu Sr. Rodrigo Pérez Cano i ens ha dit que no sap res d'aquest projecte i que si l'obertura està prevista per al 2017, ell ho sabria.

Per cert, de nou el rigor i la filosofia “molt important per a l'empresa” segons diu el Sr. Mallo, en cap illa de Canàries hi ha petjada de dinosaures i el municipi d'Adeje situat al sud de Tenerife, és un municipi turístic que compta amb un parc hoteler de més de 900 hotels en els quals no s'allotgen nens que van a l'escola, si no com el Sr. Mallo els diu "guiris".Però ell ens vol vendre que és un projecte educatiu.

Novament més mentides per part del Sr. Mallo. Perquè Sra. Alcaldessa?


3.- Minut 31:00. Minut de glòria per al Sr. Mallo “yo no me supe expresar o no lo dije claramente” “ellos habían hablado con el Institud Català de Paleontología” “no confundamos cuando la gente habla de él parece que sea una institución pública y no, es una INSTITUCIÓN PRIVADA CON ANIMO DE LUCRO vale, que además recibe subvenciones de la Generalitat por valor de 1,5 - 1,8 millones de euros de dinero de todos los contribuyentes, siendo una institución privada, vale, entonces con esta empresa se habla por cortesía, por que es lógico, o sea… cuando el estilo de Jurapark es que cuando se implantan en un sitio o van a intentar montar un parque en una zona, pues hablan con instituciones importantes de la zona, es una cuestión de buena voluntad, de cortesía, por que se está haciendo con el instituto Palenteológico de Gran Canaria, por que es lógico y además la filosofía de Jurapark…”

  • Sobre l'ICP. Sr. Mallo, cal tenir mala fe per intentar confondre la gent. Perquè quedi clar, el Institud Català de Paleontologia, és una Fundació i els patrons són: Generalitat de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona i per descomptat que no té ànim de lucre. Si el Sr. Mallo ha pogut saber que se li lliuren subvencions, no entenem com no pot saber que es tracta d'una Fundació i no d'una entitat amb ànim de lucre, o si que ho sap i del que es tracta és de desprestigiar? És a dir de nou seria així,: desprestigi a l'ICP que és una entitat de referència en la Paleontologia des d'una ràdio pública, per un carrec public per afavorir a una empresa privada. Molt bé Sr. Mallo. Però per què ho fa, Sra. Aldessa? Li hem de dir que hem fet arribar l'àudio a l'ICP i no descarti que aquestes declaracions tinguin conseqüències.

  • Sobre el que s'està fent amb l'Institut de Paleontologia de Gran Canària: Cal destacar que anteriorment el Sr Mallo ha parlat de Tenerife, ara és Las Palmas de Gran Canària, doncs bé; hem parlat amb el Cabildo Insular de Gran Canaria, departament d'Arqueologia, concretament amb el Sr. Carlos Santana Jubells, Director tècnic inspector del Patrimoni Històric tel. 928219421 i ens informa que ell no té coneixement que hi hagi un Institut de Paleontologia a Gran Canària i que sobre el projecte de Jurapark, no té cap notícia. Per si de cas, hem parlat amb la Universitat de Geografia i Història de Gran Canària, que imparteix un master en Arqueologia tel. 928451700 i ens han confirmat que aquesta institució no existeix. Una altra "imprecisió" del Sr. Mallo, que parla de l'estil i la filosofia de l'empresa Jurapark com si fos el seu representant. Per què, Sra. Alcadessa?

4.- Minut 31:50 “y por que además la filosofía de Jurapark normalmente es que los dinosaurios que haya en cada parque sean los de la zona, ese es un tema que para ellos es muy importante, que no perdamos de vista, que en esta zona no había dinosaurios”.

  • Curiós, per Jurapark és molt important que els dinosaures siguin de la zona, però si a la zona no hi ha dinosaures, el tema ja no és tan important. Molt bé, d'un rigor la filosofia d'aquesta empresa veritablement diguem que adaptable, sona a: “tenemos unos principios pero si no le gustan, tenemos otros”. Sra. Alcaldessa vostè es refia d'aquesta empresa que té aquests principis tan volàtils?

5.-. Minut 33:12. “En el último (municipio) se había llevado ya el tema a la compra de terrenos a la instalación, con la mala suerte de que se han encontrado de que en todo el proceso de la instalación del parque, en el municipio ha habido un cambio de gobierno, el gobierno anterior que había dado el visto bueno, estaba muy cogido con pinzas por decirlo de alguna manera y al haber un cambio de gobierno, al nuevo alcalde, no le gustó el proyecto por que tiene otro que considera más rentable, que es un centro logístico eee y prefiere destinar los terrenos que había en principio, por temas personales e historias políticas”

  • A veure, expliqui'ns com una empresa com Jurapark Internacional, amb un capital social de 3.500 €, pot comprar uns terrenys de diverses hectàrees?

  • Cal difamar l'alcalde d'aquest municipi dient que va ser per temes personals i històries polítiques? Per què ho fa el Sr Mallo, Sra. Alcaldessa?

6.- Minut 34:22 “además se convocan a las asociaciones” (fa referència a la reunió a l'Ajuntament on l'empresa va presentar el projecte)

  • No es va convocar a les associacions, nosaltres demanem a la Sra. Alcaldessa estar presents a la reunió. Veritat que va ser així Sra. Alcaldessa, per què menteix altra vegada el Sr. Mallo?

7.- Minut 34:28 “a todo el mundo le parece bien, quitando a un grupo político en concreto como es la CUP y a una asociación que es Salvem La Vallalta, que parece que convierten esto en un proyecto del diablo” “A ver si entendemos como funciona esto”

  • El Sr. Mallo se li oblida que el PDECAT no dóna suport al projecte.

  • Utilitzant la prepotent frase del Sr. Mallo, “a ver si entendemos como funciona esto” Quan a algú li presenten una idea, té dret a opinar i a posicionar-se. La idea l'entenem clarament, un Parc temàtic de Dinosaures, que segons l'empresa atraurà entre 250.000 i 400.000 usuaris, amb dos restaurants i un pàrquing d'una hectàrea entre altres instal-lacions. Per a nosaltres és suficient, no ens cal que l'empresa perdi el temps elaborant un projecte. La idea no ens agrada, considerem que és un projecte desgavellat per Sant Cebrià i actuem en conseqüència. Si al Sr. Mallo no li agrada que hi hagi oposició al projecte, ens sembla molt bé, però s'oblida que el seu càrrec és públic i que per tant ha de respectar les posicions discordants. No necessitem lliçons sobre com hem d'actuar i menys per algú que, insistim, sembla un comercial de l'empresa Jurapark i no un regidor que es un càrrec públic. Per què ho fa, Sra. Alcaldessa?


8.- Minut 36:17 “nos posiciona en el mapa”

  • No sabem com ha vingut a parar aquí el Sr. Mallo si Sant Cebrià no és al mapa.

  • Nosaltres ens preguntem què vol dir posar a Sant Cebrià al mapa? La frase és xula i queda molt bé, però quin significat té. Potser es refereixi a tenir fama, popularitat, reconeixement? Potser, però tot i amb això segueix sent una frase buida si darrere no s'explica que significa. El Sr. Mallo vol que es reconegui a Sant Cebrià per tenir un parc de Dinosaures quan aquí no hi ha petjada de dinosaures? És això? El model que suggereix és el de Lloret, Calella...? masses de gent venint a Sant Cebrià perquè una empresa privada instal·la un parc de dinosaures? Aquest és el model turístic que el govern de Sant Cebrià vol per al poble Sra. Alcaldessa? No cal que li recordem, que el Sr. Mallo no és el regidor de Turisme ni de promoció econòmica. I també li volem recordar que hi ha un organisme oficial (sense ànim de lucre) que és el Consorci de Promoció Turística de la Costa del Maresme al qual pot consultar sobre si el model que defensa aquest organisme és el dels parcs temàtics de dinosaures. Ho farà Sra Alcaldessa, parlarà amb ells, serà capaç el seu govern de definir quin és el model de desenvolupament turístic per al nostre poble?

9.- Minut 36:40 “Salvem la vall, salvem la vall, ¿qué vall? Nadie ha hablado de ningún emplazamiento en concreto”

  • Segons sembla el Sr. Mallo no va prestar massa atenció quan la Regidora de Turisme i de Promoció Econòmica en la reunió de presentació del projecte a l'Ajuntament va dir que s'estaven estudiant dos llocs, a saber: un a Can Mates i un altre a Can Puig. Vostè Sra. Alcaldessa no estava al corrent. i va ser així, veritat o estem equivocats? i doncs per què el Sr. Mallo intenta ridiculitzar-nos i fer-nos quedar com uns mentiders a Salvem La Vallalta, vostè ho sap, Sra. Alcaldessa?

  • També estaria bé que ens expliqués perquè el Sr. José Antonio Serrano Molina, i que segons ens consta és el President de l'Associació de Propietaris Vistamar i que no forma part de l'empresa Jurapark i que tampoc forma part del govern, ni té cap càrrec públic, envia un mail a l'atenció de tots els càrrecs electes inclòs el Sr Mallo i la Sra. Alcaldessa, informant sobre novetats del projecte Jurapark, concretament el va enviar el 26 de Desembre del 2016. Quin és el paper d'aquest Sr. en el projecte Jurapark? Per què és ell el que informa en aquest mail que Jurapark ha descartat els espais de Can Mates i Can Terradas i no és directament Jurapark el que informa? Quin paper juga aquest Sr. en tot aquest projecte? Estem segurs que vostè ens ho aclarirà Sra. Alcaldessa, veritat?

10.- Minut 38:28 Nous moments de glòria del Sr. Mallo. “Hablamos de 250.000 visitantes” “Estamos hablando de un proyecto que básicamente se nutre de estudiantes de institutos y de colegios”

Minut 38:47 “Estamos hablando de que el promedio sería de 8 – 12 autocares diarios”

Minut 39:01 “estamos hablando de que el 90 y pico % van a ser colegios”

  • Nosaltres hem fet un exercici que el Sr Mallo no ha fet i és molt simple, aquí deixem els números perque vostè mateixa els analitzi:

Nº de Visitants: 250.000 (segons el Sr. Mallo)

90% col·legis (segons el Sr. Mallo) = 225.000

Dies lectius escolars 192 (exclosos caps de setmana, dies de Vacances estiu, vacances Setmana Santa i Vacances de Nadal. No exclosos els dies festius entre setmana)

225.000 / 192 = 1.172 nens de col·legis diaris.

1.172 / 50 places d'un autocar = 23 autocars diaris (segons el Sr. Mallo 8 -12) En aquest punt volem a més advertir, que els autocars no es quedaràn tot el dia parats al pàrquing esperant els nens. S'aniràn, farà altres serveis i després tornaràn a buscar-los, amb la qual cosa el nombre d'autocars diari es multiplicar per 4. Es a dir: 23x4= 92 autocars diaris.

Ara veurem segons les dades que facilita el Sr. Mallo, quants visitants tindrà el parc els dies que no vinguin nens.

Visitants totals 250.000 menys 225.000 nens = 25.000 visitants d'un altre perfil.

Nombre de dies no lectius: 365-192 (dies de nens) = 173 dies amb visitants d'un altre perfil

25.000 visitants / 173 dies = 144 visitants dia.

Caram! No creiem que li surtin els números al parc a no ser que aquestes entrades les cobrin a preu d'or. Recordem que el Sr. Mallo parla d'aproximadament 100 empleats, és a dir 100 empleats per atendre 144 visitants, tot un luxe.

No cola Sr. Mallo, faci els números bé i torni al setembre.

Per què menteix un altre cop el Sr Mallo, Sra. Alcaldessa?

11.- Minut 38:38 “tienen acuerdos, preacuerdos tanto con el departamento de educación como con Turismo”

  • No hem trucat al departament d'educació, ja no creiem que valgui la pena, tampoc sabem a quin departament d'educació es refereix. En qualsevol cas es va dir el mateix sobre l'acord que tenien amb ICP i després ha quedat palès que era mentida.

  • Pel que fa a Turisme, insistim que el Consorci de promoció turística del Maresme no sabia res d'aquest projecte, com han de tenir un acord o pre-acord? Vostè Sra. Alcaldessa ens pot garantir que hi ha aquests acords / pre acords?


12.- Minut: 39:12 “en fin de semana vendrá otro tipo de visitante, pero es visitante que viene al parque y luego se moverá por el valle” “no estamos hablando de un Port Aventura” y no estamos hablando de “guiris” en chancletas y sin camiseta andando por la calle Maresme” yo soy el primero que no me gusta”

  • Ja hem deixat en evidència que els seus números pel, que fa a visitants, no quadren per cap costat. Però això que els visitants després es passejaran per la vall, ens sona a imaginació del Sr. Mallo, ja que tenint dos restaurants dins del parc, màquines de vending, botiga de records i a més sabent com és el negoci d'un parc temàtic consistent en tenir a els visitants dins del seu perímetre tancat perquè tota la despesa possible quedi dins del parc, no ens surt una altra qualificatiu per al Sr. Mallo mes que el de "Innocent" o si més no, manipulador de la realitat.

  • Pel que fa al fet que el perfil dels clients en dates no lectives per a estudiants, “no va a ser el guiri en chancletes y sin camiseta”, ens agradaria saber com ho sap el Sr. Mallo que el parc no atreu a aquest tipus de visitant? li recomanem que doni una volta a l'estiu per Lloret i Calella, o és que es creu que la indústria turística d'aquestes zones no vendrà l'excursió al Parc dels Dinosaures? o és que es creu que els hotels no vendran entrades? És això al que es refereix quan parla de posar a Sant Cebrià al mapa? De nou i ja per última vegada, Per què menteix el Sr Mallo, Sra. Alcaldessa?

Per acabar aquest capítol, ens agradaria saber quin és l'interès en aquest projecte que porta al Sr. Mallo a defendre'l d'aquesta manera tan descarada. Per a nosaltres segueix sent un projecte no recomanable per aquest poble i seguirem fent campanya perquè el projecte no es dugui a terme i insistim, no cal que l'empresa faci el projecte, amb la idea que està claríssima i ara en les exposicions del Sr. Mallo encara més.

Després d'això, ens agradaria saber dues coses més a les que demanem a la Sra. Alcaldessa doni algune resposta:

1.- Segueix el govern de l'Ajuntament de Sant Cebrià donant suport al projecte de l'empresa Jurapark d'instal·lar un parc de dinosaures al nostre municipi?


2.- Creu la Sra. Alcaldessa que li convé al poble tenir al Sr. Mallo de regidor d'obres públiques i Urbanisme un cop vistes les formes, per dir-ho suau, poc ortodoxes, en què defensa els interessos d'empreses privades? Està segura la Sra. Alcaldessa que aquest Sr. ha de seguir ocupant un càrrec públic en el seu govern?

Considerem que la gent d'aquest poble té dret a conèixer les respostes i les esperem.


POSTS RECIENTES:
BÚSQUEDA POR TAGS:
No hay tags aún.
bottom of page