top of page

Manifest per una nova cultura del territori

Firmar aquest manifest i adude'm a salvar EL PAISATGE DE LA VALLALTA

La gestió del territori com a eina de futur

El Conveni Europeu del Paisatge 2000, promogut pel Consell d’Europa, insta els territoris europeus a establir Catàlegs del Paisatge local.

La Carta del Paisatge de la regió metropolitana de Barcelona, que abasta també el Maresme, defineix i fixa els objectius de qualitat urbanística a tot el territori i aquests criteris haurien d’arribar també a la gestió municipal de planificació urbanística.

Tal com fixa el Conveni Europeu, el paisatge és vist avui com a motor de desenvolupament econòmic i sostenible de la societat, peça clau d’identitat i qualitat de vida, això comporta que la societat civil sigui la impulsora de noves formes d’organització, amb lideratges compartits, fent propostes col.lectives. Sovint allà on no arriben bé les institucions més tradicionals hi arriben l’impuls de la gent i les entitats.

FULL DE RUTA

Quin podria ser el futur de la Vallalta?

Propostes que, amés de dinamitzar el territori, crearan un valor afegit en l’entorn de la Vallalta.

EDUCATIU : Formatiu del’entorn:

- Formació d’especialistes en paisatgisme, escola de formació d’especialistes en àmbits relacionats i molts d’altres com salut, benestar humà, etc.

- Organització de cursos i workshops de gestió i conservació de l’entorn mediambiental, o d’altres que donin importància a l’entorn.

- Escoles de paisatgisme o gestió del territori, flora i fauna.

- Escoles de pràctiques agropecuàries, forestals, i d’altres temes relacionats amb l’entorn, etc.

ENERGÈTIC : Autosuficiència / l’Ajuntament com exemple i pioner:

- Elaborar un Projecte de Futur pera la Vallalta des dels Ajuntaments amb la finalitat de preparar un camí de futur més sostenible on es doni

prioritat a l’eficiència energètica de les nostres poblacions. Donem exemple , fent que els ajuntaments siguin pioners o impulsors, còm?

- Iniciant projectes de reciclatge d’aigües pluvials i residuals.

- Iniciant projectes per afavorir la dotació de plaques fotovoltaiques o altres energies renovables, adequant un espai municipal per panells solars pel consum de fanals o altres espais municipals. L’objectiu seria doncs assolir cost d’energia 0 donant exemple a la ciutadania engrescant-los a seguir el mateix model. .

ECONÒMIC: Relacionat amb l’entorn

- Impulsar iniciatives de producció i comercialització de productes de qualitat/ecològics i de identitat geogràfica, la maduixes, formatges,

botifarres, altres productes carnis, etc.

- Facilitar l’empreneduria dotant d’una línia d’ajuts/serveis econòmics o tutorials a qualsevol jove emprenedor que tingui iniciatives de negoci

relacionades amb l’ecologia i l’entorn.

AGRICULTIURA:

- Crear, donar a conèixer, impulsar i fomentar productes locals, com a productes de qualitat.

- Revaluació de l’estructura rural de l’entorn: ordenació i intensificació de conreus, camps de fruiters, maduixers, etc. de base sostenible.

- Foment d’activitats agràries ecològiques o de qualitat, “slow food” etc.

- Gestió de serveis per a la 3ª edat

- Fomentar iniciatives que donin suport als serveis per a la 3ª edat com residències, centres assistencials, serveis mèdics i d’altres serveis

relacionats amb la qualitat de vida de les persones o altres essers vius.

ESPORTS:

- Afavorir serveis o infraestructures dedicats al món equí, o d’altres esports associats al medi i la natura i potenciar els esports (sense

motor/soroll/contaminant)

- Crear rutes, miradors o itineraris sobre la història de la Vallalta

CULTURA: Arts i Artesania

- Crear espais d’exposició permanents per artistes i artesans locals o visitants.

GESTIÓ MUNICIPAL:

- Incorporar en el disseny i gestió la xarxa de rutes i camins, infraestructures i condicions adients per a la observació del paisatge.

- Organitzar i dur a terme iniciatives de cooperació i implicació internacional en matèria de paisatge i natura, conferències, xerrades sobre temes

culturals, flora i fauna, medecina alternativa, etc..

HOSTELERIA:

- Fomentar l’obertura de petits/mitjans allotjaments rurals o en vila per a visitants, professionals o d’altres, com esportistes, o interessats en

general en conèixer la Vallalta p.e.: B & B, petites fondes, hostalets, restaurants i botigues slow food, etc.

- Fomentar, impulsar workshops o Jornades de Gastronomia internacionals o altres activitats relacionades amb el medi natural, el reciclatge, la

gestió (neteja i aprofitament) de la massa forestal, etc.

- Potenciar un nou urbanisme integrador, que reguli la tipologia constructiva enfocada a augmentar la sostenibilitat i a minimitzar l’impacte

paisatgístic, mitjançant sistemes constructius sostenibles i energies renovables.

- Elaborar manuals i guies de bones pràctiques en el tractament i cura del paisatge i guies d’estudi d’integració paisatgística.

- Habilitació de passos i àrees accessibles per a facilitar l’apropament del territori a la ciutadania.

- Implementar la Via Blava com element de cohesió de tota la Vallalta i gaudi de visitants respectuosos amb el nostre entorn.

NETEJA DEL TERRITORI:

- Foment de la cura i neteja dels boscs potenciant així activitats de transformació de la matèria orgànica o reciclada per a consum com a

combustible, a petita o mitjana escala.

- Incorporació d’un sistema de gestió amb xarxes associatives de custòdia del territori.

La Vallalta té un paisatge especialment harmònic amb la natura, on el producte de la història i la cultura han fet d’aquest territori un paisatge singular i d’ excel.lència, que és el que ens mou a preservar la Vallalta mitjançant els instruments adients per a la conservació, activació i evolució, des de la riquesa dels seus valors paisatgístics i patrimonials que la generen, millorar la qualitat de vida dels seus habitants, siguin humans, flora o fauna.

Caldrà també desenvolupar el sentiment de la població de responsabilitat i compromís col.lectiu, perquè tant ciutadans com administracions s’impliquin de forma efectiva en la protecció del bé.

Amb tot, podríem fer de la Vallalta un espai net d’infraestructures pesants, brutes o contaminants.

Els Ajuntaments hauran de ser els propulsors de que la zona de La Vallalta acabi sent un espai net de qualsevol activitat contaminant, energèticament eficient i saludable.

Demanem que els partits polítics que es presenten a les eleccions siguin conscients que aquest és l’únic camí a seguir i s’involucrin totalment incloent en els seus programes electorals aquesta proposta.

Som conscients que aquest no podrà ser un camí curt i que haurem de necessitar diferents mandats per anar implementant mica en mica aquesta nova filosofia de vida, és per això que us demanem un acord i compromís previ a totes les forces polítiques que us presenteu a les eleccions. Som perfectament conscients que aquest projecte només es podrà realitzar amb la unitat total dels diferents grups. És el nostre futur el que està en joc.

VOLEM QUE:

1. El nostre Ajuntament i tots els partits polìtics es manifestin públicament reconeixent els paisatges com a element fonamental de l'entorn humà.

2. Definir i aplicar, en matèria de paisatges, polítiques destinades a la protecció, la gestió i l’ordenació del paisatge per mitjà de l'adopció de les mesures específiques previstes en l'article 6 del Conveni Europeu del Paisatge.

3. Integrar el paisatge en les polítiques d'ordenació territorial i urbanística com també en qualsevol altres polítiques que puguin tenir un impacte directe o indirecte sobre el paisatge.

1) Mesura específica

L’Ajuntament es compromet a fomentar la sensibilització de la societat civil, les organitzacions privades i les autoritats pùbliques respecte dels valors paisatgìstics,el seu paper i la seva transformació.

2) Mesura específica

El.laboració d’una disciplina urbanística que comprometi qualsevol projecte d’obra o rehabilitació d’edificis en el respecte i harmonització a l’arquitectura tradicional de la zona.

El nostre patrimoni territorial és el nostre paisatge que projectarà el país cap el futur. Ja existeixen col.lectius, entitats, institucions que agafen el Catàleg del Paisatge com a punt de referència per engegar projectes propis. Un dels reptes d’avui són les polítiques de paisatge en el món local i aquí ens trobem ara.

SOLICITEM A L’AJUNTAMENT

1. Preparar la Carta del Paisatge de la Vallalta per començar a construir el nostre futur tenint cura del nostre paisatge.

2. Organitzar xerrades informatives amb experts arquitectes /paisatgístics coma primera mesura d’informació a la nostra ciutadania.


POSTS RECIENTES:
BÚSQUEDA POR TAGS:
No hay tags aún.
bottom of page